Kuisweekend

Op zaterdag 29 november reist een kleine delegatie van de NKBV Regio Rotterdam naar Dave, om te helpen kuisen. Aangekomen op de parkeerplaats krijgen we direct instructie over de vegetatie op de rots. We krijgen een spoedcursus ‘wat moet weg, wat moet blijven’. Klimop en hout moet weg, speciale grassoorten en vetplantjes moeten blijven.

Na het uitreiken van het materiaal (rugzak met touw, snoeischaar, zaag, grote kniptang, krabbertje, een groot uitgevallen grigri en nog wat zekermateriaal) kan de klim naar boven beginnen. We lopen tot boven het meest linker massief. We maken de touwen vast aan bomen, rotsen en een enkele haak en laten ons op een rijtje langzaam naar beneden zakken. Tijdens het zakken halen we zoveel mogelijk klimop van de rots. Het is even wennen om aan twee touwen te hangen. We werken met een rig en een shunt, wat toch net even anders is dan abseilen met een tuber en een prusiktouwtje.  Aanvankelijk beginnen we nog wat voorzichtig met snoeien, maar als we zien hoe Joe (onze Belgische begeleider) te werk gaat krijgen we de smaak ook te pakken.

Na de lunch op de parkeerplaats lopen we weer naar boven om ons wederom te laten zakken. Helemaal bovenaan staan nog wat boompjes die we eerst nog niet durfden om te zagen. We weten nu dat dit wel de bedoeling is, dus er wordt driftig gezaagd. Het naar beneden werken van alles wat we kappen en lostrekken is ook best een lastige klus. Alles wat je naar beneden gooit, blijft een meter lager weer hangen in de volgende struiken. Het is een prachtige dag, dus we werken ons danig in het zweet. Als de zon onder gaat zijn we weer terug op de parkeerplaats, waar we alle materialen opruimen en inladen. Het stuk dat wij gekuist hebben is voor de komende vijf jaar weer klaar. We zijn moe, voelen onze spieren en hebben her en der wat schrammen van doorns. Toch was het een geweldige dag. We gaan volgend jaar graag weer helpen kuisen.